www.landsvig.dk/Nettets faldgruber  

 
 

  » Forsiden

  » Mit CV

  » Skibsklarerergaarden

  » Journalistik

  » Mellemøsten

  » Artikler
  » Nettets faldgruber

  » Slægten Landsvig

  » Lokalhistorie

  » Ting på skinner

  » Links

  » Sitemap

  » In English

  » Kontakt mig

Nettets faldgruber

Nettet er fyldt med forkerte, misvisende og bevidst løgnagtige informationer. Alligevel er det et genialt stykke værktøj, som det ikke er til at undvære. Derfor er det vigtigt at følge nogle elementære færdselsregler.

Af Hans-Henrik Landsvig

Søg præcist. Vær ikke bange for de avancerede funktioner. Brug +, - og "".

Eksempel: +"Hans Olsen" +Jensen -Nielsen får maskinen til at lede efter alle sider, hvor både navnet Hans Olsen og navnet Jensen forekommer, men hvor navnet Nielsen ikke forekommer. Det tager højst tre minutter at sætte sig ind i systemet. Den tid sparer du rigeligt senere.

Brug meta-søgemaskiner, som søger i flere af de traditionelle søgemaskiner samtidig. 


www.mamma.com - indekserer:
Open Directory, Looksmart Directory, Business.com, About.com, Mamma's Collection, Teoma, Wisenut, MSN, Entireweb, Gigablast, Findwhat


Metacrawler Search
www.metacrawler.com - indekserer:
Google, Yahoo, Ask Jeeves, About, FindWhat, LookSmart
Vær opmærksom på forskellen på søgemaskiner og emnekataloger. Søgemaskiner gennemtrawler Nettet elektronisk og bevidstløst. Emnekataloger er derimod redigeret af levende og tænkende mennesker. De  nedenstående er en rigtig god hjælp.

www.bng.dk - indeholder links til over 4.800 steder på nettet, både danske og udenlandske, udvalgt og beskrevet af 120 bibliotekarer. Formål bl.a. at udvikle en frit tilgængelig og gratis web-guide henvendt til folkebibliotekernes voksne brugere, at at udvælge relevante informationskilder ud fra kvalitet, aktualitet og alsidighed og at formidle og tilgængeliggøre web-ressourcer på en brugervenlig måde.


www.yahoo.com - Enestående globalt emnekatalog opdelt i 14 hovedemner med mange undergrupper. Ser imponenernde ud, men har i virkeligheden ret få links. Der eksisterer således betydeligt flere danske aviser, end det fremgår her.


Vær meget kritisk overfor dine kilder. Rækkefølgen i søgemaskinernes resultater er ikke udtryk for nogen kvalitetsvurdering. Det er muligt at manipulere med rækkefølgen udefra. Fænomenet kaldes Google Bombing. Husk at en virksomhed vil være villig til at betale og gøre næsten hvad som helst for at komme til at stå højere på resultatlisten end konkurrenten.

Pas på censur i selve søgemaskinen. Visse søgemaskiners ejere bøjer sig tilsyneladende gerne for politiske og moralske pressionsgrupper. Et eksempel er metasøgemaskinen Yippy., som grotesk nok er resterne af den fremragende maskine Clusty, som  netop udmærkede sig ved at være censurfri.

Husk, at enhver kan udgive sin private version af sandheden på Nettet. Der kun er et enkelt klik mellem seriøse kendsgerninger og bevidst fordrejet vrøvl.

Husk, at det er nemt at lave falske sider, som ligner de ægte til forveksling. Vær sikker på, at du er havnet det rigtige sted. En enkelt stavefejl er nok til at lede dig på vildspor. Stol kun på sider, hvor det klart fremgår, hvem der står bag, og hvor gamle informationerne er. Tjek, hvem der ejer domænet - danske domæner på DK-Hostmaster, udenlandske f.eks. på DNS-stuff. Hvis ophavsmanden ikke tør lægge navn og adresse til, er der noget galt.

Tænk over, om du er havnet på en side med fakta eller på en side med opinion.

Se, om siden er lavet professionelt: Er der stavefejl, er der faktuelle fejl, er der døde links? I så fald svinder troværdigheden hastigt.

Tænk over forfatterens motiver til at forære dig netop de oplysninger, der står på hans website. Er der en skjult dagsorden - er der noget, du ikke får at vide - bliver du manipuleret?

Brug aldrig Nettet som din eneste kilde.


 


Forsiden Mit CV Journalistik Mellemøsten Artikler Nettets faldgruber
Slægten Landsvig Lokalhistorie Ting på skinner Links Sitemap In English


This site is © Copyright Hans-Henrik Landsvig, All Rights Reserved


Steve's free web templates

 

   

 

     

     

    PeakCounter Light